Historie

Trøjborg Hovedgård er avlsgården lige ved siden af Trøjborg Slotsruin.

Slottet og avlsgården var et stort herregårdsanlæg med to voldgravesystemer.

Avlsgården er nænsomt renoveret, og fremstår i dag som et moderne landbrug.

Avlsgården

Trøjborg Hovedgård

Trøjborg Hovedgård er den tidligere avlsgård til Trøjborg Slot. Slottet og avlsgården var et stort herregårdsanlæg med to voldgravesystemer. Det ene voldgravsystem løb rundt om hele anlægget. Det andet voldgravsystem løb rundt om slottet. Den ældste bygning på Trøjborg Hovedgård er Den gamle Lade. Bygningen er dateret tilbage til 1680’erne. Det originale norske tømmer står endnu. Bygningen er bygget som ladebygning, men blev indvendig ændret til kostald i 1905.

I 1994 førte vi bygningen tilbage til den oprindelige stil. Til gulvet er der f.eks brugt ca. 13.000 mursten. Senere i 2001 blev ladebygningens eternittag udskiftet med stråtag. De øvrige staldbygninger er dateret tilbage til 1775. Alle staldbygninger er i dag i brug. I 1993 opførtedes en ny kostald til 160 køer. Løbende er staldbygningerne blevet moderniseret. Den ældste del af hovedbygningen er opført i 1775. Bygningen er bygget i vestslesvigsk byggestil. I 1880’erne kom der en ny ejer på Trøjborg Hovedgård. Han lavede en stor tilbygning i en helt anden stil. De forskellige stilarter ses tydeligt indenfor. Hovedbygningen er 525 kvm i grundfladen.

Mød historien i

Trøjborg Slotsruin


Trøjborg blev anlagt i første del af 1300-tallet af Hertug Valdemar af Sønderjylland. Navnet er fra taget fra græsk mytologi og betyder Trojas Borg. Udgravninger af borgen har siden vist, at borgen engang havde et stort tårn på 12×13 meter, og at murene var cirka 4 meter tykke. Siden har borgen haft forskellige ejere, bl.a. Margrethe I, og er blevet ombygget af forskellige familier.

I midten af 1800-tallet blev dele af (på dette tidspunkt) slottet revet ned, så stenene kunne bruges i andre byggerier. Alle murerne blev imidlertid ikke revet ned, fordi broen over volden faldt sammen. Efterfølgende har man fundet adskillige genstande fra 1500-tallet frem til 1800-tallet i voldgraven, hvoraf nogle stadig kan ses på museet i Tønder. I dag står ruinerne tilbage på det gamle fundament, mens voldgraven endnu er intakt. Ruinen er i dag et flot turistmål, og mange par bliver viet og får taget bryllupfotos her.

Tag på tur i det smukke

Nærområde

Der er masser at se og opleve i nærområdet til Trøjborg Hovedgård, hvis man er interesseret i kultur og historie. Her kan den gamle købstad, Tønder, bl.a. nævnes. Her kan man tage en tur gennem den gamle gågade og vindueskigge, besøge Torvet i juletiden, hvor Tønder Julemarked finder sted, eller tage en gåtur gennem centrums gader og se de gamle huse og bygninger. Tønder Festival i august er også en tid, hvor der er liv i gaderne.

Op og ned af Vadehavet ligger den gamle industriby, Højer, også kendt som Byen Bag Diget. Her kan man bl.a. opleve Højer Mølle, Højer Sluse og Højer Kirke, som blev opført i anden halvdel af 1200-tallet. Højer byder også på oplevelser inden for gastronomi, hvor Højer Pølser, en gammel slagterforretning fra 1897, kan diske op med ægte sønderjyske spegepølser.

Flere nævneværdige stop på jeres tur i det sønderjyske er f.eks. naturfænomenet Sort Sol, som kan opleves i forår og efterår, den gamle kirke i Løgumkloster eller en tur til stranden på Rømø. Mulighederne er mange, og man er altid velkommen til at høre mere om oplevelser i Sønderjylland på Trøjborg Hovedgård.